Skip to content

Vad är våld?

Våld kan vara något som gör ont på kroppen som slag och sparkar, nyp eller knuffar. Våld kan också vara när någon säger elaka saker eller hotar som gör att man får ont i hjärtat, magen eller huvudet. Våld kan också vara om någon vuxen tar på ett barn på ett sexuellt sätt. Det kallas för sexuella övergrepp. Barn kan bli utsatta för våld på många olika platser som hemma, i skolan, på nätet eller på fritiden.

Alla barn i Sverige har samma rättigheter och är värda lika mycket. Alla barn har rätt att växa upp i trygghet utan våld och övergrepp och har rätt till stöd och hjälp. Barns rättigheter står i FN:s barnkonvention. Den gäller i Sverige och i många andra länder. Ändå är det många barn som växer upp med våld, både hemma och i skolan. Många barn har någon gång varit med om våld.

Barn har alltid rätt att berätta hur de har det och om de varit utsatta för våld och vuxna har ett ansvar att lyssna på barnet och se till att de får hjälp.

Hur kan det kännas?

Det är vanligt att bli rädd, orolig, arg och ledsen om någon i familjen använder våld. Du kan få ont i kroppen, till exempel i magen eller huvudet. Du kan få svårt att koncentrera dig och det kan vara svårt att lita på andra.

Om någon som betyder mycket för dig utsätter dig för våld kan många jobbiga tankar och känslor dyka upp. Det kan vara svårt att förstå det som händer och det kan kännas svårt att berätta för någon annan. En del tänker kanske att det är deras eget fel att den vuxne använder våld.

Det är också vanligt att inte vilja berätta, för att man ändå älskar de vuxna. Du kan vara rädd att göra dem besvikna eller rädd att inte få träffa dem. Eller så kanske du är orolig att ingen ska tro på dig, eller att våldet ska bli värre om du berättar. Men det är viktigt att försöka. Och det kan kännas skönt när någon mer vet hur du har det, så att du kan få hjälp och skydd. Kom ihåg! Det spelar ingen roll varför en vuxen utsätter ett barn, det är alltid fel och det är alltid den vuxnas ansvar. Det är alltid förbjudet för vuxna att använda våld.

Vad gör jag om jag är utsatt?

Det finns många som barn kan vända sig till om de varit eller är utsatta för våld. Om barnet inte vill berätta sitt namn så kan de ringa till BRIS (Barnets rätt i samhället). Där finns det vuxna som kan hjälpa barnet med vem de kan vända sig till, svara på frågor eller bara lyssna.
Vill du ha kontakt ring: 116 11 eller så kan chatta med BRIS.

Om du är utsatt för våld är det alltid bra att berätta för en vuxen som du litar på, många barn berättar för en kompis och det är också bra. Om du är utsatt är det viktigt att våldet slutar, du kan då vända dig till exempelvis socialtjänsten, personal på din skola eller till polisen för att få hjälp, nedan hittar du telefonnummer som du kan ringa.

Om det är akut och man behöver hjälp direkt ring 112!!!

 

Kontaktuppgifter

Telefonnummer dit du kan ringa och göra en anmälan.

 • Borås: 033-35 70 00
 • Alingsås: 0322-61 65 33
 • Ulricehamn: 0321-59 66 54
 • Lerum: 0302-52 10 00
 • Mark: 0320-21 79 55
 • Svenljunga: 0325-180 00
 • Herrljunga: 0513-171 88
 • Bollebygd: 033-430 57 90
 • Tranemo: 0325-57 62 00
 • Vårgårda: 0322-60 06 00
 • Polisen: 114 14

Här hittar du länkar till sidor där du kan läsa mer. Klicka här